Gazete Güncel- TBMM’de kabul edilen yasayla turizm sektöründeki çalışma düzeni değişti. Artık Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan belgeli konaklama tesislerinde çalışanlar, haftada bir değil, 10 gün çalıştıktan sonra yalnızca 1 gün tatil yapabilecek. Önceden 6+1 kuralıyla çalışan turizm emekçileri, böylece 10+1 sistemine geçirilmiş oldu.
Yeni yasaya göre, hafta tatilinde yapılan çalışmalar da fazla mesai sayılmayacak. Tatil günü çalışsa bile işçiye fazla çalışma ücreti verilmeyecek. Kanunda kullanılmayan hafta tatilinin ne zaman kullandırılacağına dair bir düzenleme yer almıyor. Bu durum, işçilerin sezon boyunca sadece 11’inci gün tatil yapabilmeleri anlamına geliyor.
Düzenlemenin inşaat sektörü başta olmak üzere başka alanlara da yayılması gündemde. Çalışma Bakanlığı’na farklı sektörlerden benzer talepler geldiği belirtildi.
RESMİLEŞTİ
Resmi Gazete'de Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Erdoğan'ın imzası ile yeni yasa yürülüğe girdi.
Yasada şunları ifade edildi:
MADDE 9- 22/5/2003 tarihli ve 4857 sayılı İş Kanununun 46 ncı maddesinin birinci fıkrasına aşağıdaki cümleler eklenmiştir.
“Ancak Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından turizm işletmesi belgesi verilen konaklama tesislerinde çalışan işçilerin bu fıkra kapsamında hak kazandığı hafta tatili, işçinin yazılı talebi veya onayı ile hak kazandığı günü takip eden dört gün içinde kullandırılabilir. Bu halde işçinin hak kazandığı hafta tatilinde yaptığı çalışmaların günlük normal çalışma süresi kadarlık kısmı fazla çalışmanın hesabında dikkate alınmaz. İşçi verdiği onayı otuz gün önceden işverene yazılı olarak bildirimde bulunmak kaydıyla geri alabilir."
Anayasa ve İş Kanunu ise hâlen işçiye 7 gün içinde 24 saat kesintisiz tatil hakkı tanıyor. Yargıtay kararları da bu hakkın çiğnenmemesi gerektiğini vurguluyor. Mevcut uygulamada hafta tatilinde çalışan işçiye 1,5 gün fazla mesai ücreti ödeniyor veya izin hakkı veriliyor. Yeni düzenleme bu uygulamayı geçersiz kılıyor.
AZİZ ÇELİK'TEN KÖLELİK TEPKİSİ VE AYM ÇAĞRISI
Sosyal politikalar ve Çalışma ekonomisi Uzmanı Prof. Dr. Aziz Çelik, X hesabından düzenlemeye siyan etti.
Anayasa ile güvence altına alınan dinleme hakkının yok edildiğini söyleyen Çelik, diğer sektörlere de bu düzenin sirayet edebileceğini söyledi. Çelik, yasanın iptali için Anayasa Mahkemesi'ne gidilmesi için çağrıda bulundu.
Çelik şunları ifade etti:
Turizm sektöründe kölelik pekişti!
10 günlük iş haftası 11 saatlik işgünü!
Turizmde hafta tatili hakkının kullanımı için çalışılması gereken süreyi 6 günden fiilen 10 güne çıkaran yasa Cumhurbaşkanı tarafından onaylanarak bugünkü (14 Temmuz 2025) Resmi Gazete’de yayımlandı.
Böylece turizm işçileri 6 gün çalışıp 1 gün hafta tatilini yapma hakkını kaybediyor. Hak ettikleri hafta tatilini 7. gün değil 11. gün kullanacaklar.
Üstelik hak ettikleri hafta tatilinde çalıştırılan işçilere fazla çalışma ücreti de ödenmeyecek.
Bu düzenleme Anayasa ile güvence altına alınan dinlenme hakkının yok edilmesidir.
Düzenleme Anayasanın dinlenme hakkı hükmüne ve eşitlik ilkesine aykırıdır.
Düzenleme ayrıca Türkiye tarafından onaylanan uluslararası sözleşmelere de aykırıdır.
Bu düzenleme hafta tatili hakkına ve dinlenme hakkına açık bir saldırıdır ve diğer sektörlere de sirayet edebilir.
Bu düzenlemeyle turizm sektöründe çalışma düzeni daha da keyfileşti. İyice kuralsız hale geldi.
Bilindiği gibi İş Kanununda geçmişte yapılan başka bir değişiklikle günlük çalışma süresinin 11 saate çıkarılmasını sağlayan denkleştirme süresi diğer işçiler gibi 2 ay değil 4 ay süreyle uygulanıyor.
Diğer bir ifadeyle 4 ay boyunca günde 11 saat çalışma yasal hale geliyor.
Turizm bakanının turizm patronu olduğu ülkede şaşırtıcı değil! Patron esnek ve kuralsız çalışma istiyor!
Yeni düzenlemeyle birlikte turizm sektöründe artık 10 günlük iş haftası ve 11 saatlik işgünü düzenine geçilmiş oldu.
Haftayı 7 günden 10 güne çıkaran bu kanun iptal için AYM’ye götürülmelidir.